10 weetjes over proteïnepoeder

10 weetjes over proteïnepoeder
Veel mensen denken bij proteïnepoeder gelijk aan van die mensen die Amerikaanse trucks kunnen voorttrekken. Gigantische spierbundels zijn dat. , Ik was altijd bang dat ik, wanneer ik eiwitpoeder zou gaan gebruiken, er uit zou komen te zien als zo’n nét iets te veel met zelfbruiner ingesmeerde vrouw met een nét iets te kleine bikini aan om haar spieren goed te showen. Lekker stereotyperend, hè? .
  1. Er bestaan verschillende soorten proteïnepoeder. De meest voorkomende is whey (wei). Heb je ook wel eens dat wanneer je een bakje kwark open maakt, er een laagje water bovenop zit? Dat is dus whey. En om er proteïnepoeder van te maken, toveren ze het vloeibare in een poedervorm. Whey komt dus van een melkproduct.

  2. Maar er is meer op de wereld dan whey proteïne. Andere soorten zijn bijvoorbeeld casein (caseïne), egg (eiwit), brown rice (bruine rijst), soy (soja) en pea (erwten). De brown rice, soy en pea eiwitten zijn plantaardig en dus volledig geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  3. Wanneer je zoekt op proteïnepoeder, zul je het woord ‘isolaat’ vast en zeker voorbij zien komen. Isolaat betekent dat er 90% aan proteïne in zit en minder suiker en vet dan bij de andere soort eiwitten, namelijk concentraat. Concentraat staat voor zo’n 70 tot 80% aan eiwitten met wat melk (in het geval van de whey en casein), suiker en vet erbij. Als laatste is daar eiwit hydrolisaat. Deze vorm van eiwitpoeder is niet zoals zijn voorgangers één, maar twee keer gefilterd. Deze bevat bijna geen suikers en vetten en de eiwitten zijn hier in hun puurste vorm.

  4. Proteïnepoeder kan helpen bij gewichtsverlies. De eiwitten zorgen ervoor dat je sneller vol zit en volgens Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Missouri is gebleken dat proteïnepoeder het verlangen naar suiker vermindert met maar liefs 60%.

  5. Proteïnepoeder is makkelijk en snel. Niet iedereen heeft tijd om maaltijden met natuurlijke eiwitten als eieren, kip, vis, bonen of noten te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is wat poeder en water toe te voegen aan je shaker en je hebt een handige, kleine maaltijd (let op: eiwitshakes zijn géén maaltijdvervangers) of snack voor wanneer er geen gezond of überhaupt geen eten in de buurt is.

  6. De eiwitten zorgen ervoor dat je je spieren behoudt. Op deze manier verlies je sneller vet bij het afvallen.

  7. Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen bewezen bij het gebruik van proteïnepoeder. De bekendste is dat het je spieren aansterkt, maar het verlaagt ook de bloeddruk en het zorgt voor minder stress. Proteïnepoeder bevat antioxidanten en het zorgt er ook nog eens voor dat je meer water binnenkrijgt.

  8. De beste proteïnepoeder bestaat niet. Ondanks dat er veel verschillende fabrikanten zijn, bestaan de meeste proteïnepoeders uit dezelfde ingrediënten. Het is wel belangrijk dat je goed de etiketten leest, want we weten het allemaal: less is more! Hoe minder en hoe natuurlijker de ingrediënten, hoe beter.

  9. Wanneer je proteïnepoeder in moet nemen? Daar zijn verschillende theorieën over en dat verschilt ook per eiwitsoort. Whey kun je, volgens de meeste mensen, het beste een half uur voor of na het sporten nemen. Casein daarentegen kun je het beste vlak voor het slapen gebruiken, aangezien je lichaam deze langzaam verteert. Je kunt je proteïnepoeder ook goed als snack gebruiken. Vooral als deze helemaal natuurlijk is en geen gekke, onnodige ingrediënten bevat. Probeer eens koekjes te maken met je proteïnepoeder. Heerlijk!

  10. Dat brengt ons bij het laatste punt: je hoeft proteïnepoeder niet altijd als shake in te nemen. Je kunt het heel makkelijk door andere dingen heen mengen. Denk hierbij aan havermoutpap, kwark, smoothies, ijs, koekjes, granola en pannenkoeken. Niet elke eiwitpoeder is geschikt om te verhitten, dus het is altijd handig om dit even na te vragen. Neem eens een kijkje op de receptenpagina voor inspiratie!
Inmiddels staat er een grote zak met Naturall Pure Vegan Coconut in mijn keukenkastje. Of ik binnenkort mee ga doen aan een bodybuilder wedstrijd? Nee hoor. Zo ver zal het met mij waarschijnlijk niet komen.. :-) Maar ik zit wel strakker in mijn vel. Naturall Pure is meer dan eiwitten alleen, er zitten ook goede vetten, vezels, vitaminen en mineralen in én is zonder toegevoegde suikers en andere toevoegingen. Natuurlijk is gewoon beter voor je.