5 tips om het dit jaar wel vol te houden

5 tips om het dit jaar wel vol te houden

5 tips om goede voornemens wel vol te houden

Nog een paar dagen en dan is het weer januari. Dé periode waarin we vol frisse moed en goede voornemens het jaar starten. Helaas stranden bij velen die goede voornemens alweer na enkele weken. Zonde! Daarom geven wij je 5 tips om het dit jaar wél vol te houden.

 1. De manier waarop je jouw voornemen formuleert speelt een grote rol.
  Daarom ga je het vanaf nu ook geen voornemen meer noemen maar jouw doel. "Het is mijn doel om ...." Dit geeft je minder kans om het uit te stellen en motiveert om er nu gewoon voor te gaan. Daarnaast is het belangrijk om in je woordkeuze te focussen op het positieve.

  Dus niet; Ik eet 's avonds geen snacks meer
  Maar; Doordeweeks heb ik 4 eetmomenten per dag

  Wanneer jij jezelf vertelt dat iets niet mag signaleren jouw hersenen een tekort en zullen ze hier op focussen. In het begin zal je nog genoeg motivatie hebben om dit te weerstaan maar al snel neemt je brein de overhand. Door te focussen op wat wél kan vergroot je jouw slagingskans.

 2. Spreek je doel uit
  Deel je doel(en) met je partner, vriendin, ouders of wie er dan ook dicht bij jou staat. Zo verhoog je de sociale controle op jezelf en zal je gemotiveerder zijn om vol te blijven houden. Kies bij voorkeur mensen die je ook (positief!) aanspreken wanneer je verzaakt. 

 3. Geef jezelf de tijd
  Een nieuwe gewoonte gaat niet over één nacht ijs. Helaas ook niet over een weekje. Gemiddeld duurt het 2 maanden voordat iets een gewoonte is. Geef jezelf die tijd en je zal zien dat het tegen die tijd bijna geen moeite meer kost. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je in die 2 maanden consequent blijft.

 4. Wees niet te streng voor jezelf
  Moet je consequent zijn? zeker. Heb je compléét gefaald als je een keer een mindere dag hebt gehad? Of een week? Absoluut niet! Bedenk hoe ver je al bent gekomen, geef jezelf een schouderklopje en herpak jezelf weer waar je was gebleven. Grote kans dat je het met deze mindset langer volhoudt dan wanneer je een dipje gelijk ziet als falen en daardoor maar het hele plan overboord gooit.

 5. Maak het concreet
  We hebben de belangrijkste tip voor het volhouden van je goede voornemens tot het laatst bewaard. Maak je doelen concreet. 
  Meer sporten, minder op je telefoon, gezonder eten; het zijn allemaal hele mooie doelen maar ze zijn veel te vaag. Maak van jouw goede voornemens concrete doelen en bedenk je waarom je dit wil.

  Wil je minimaal 2x per week gaan sporten om 5 kilo af te vallen? Prima. Waarom wil je 5 kilo afvallen? 
  Waarom wil je minder op je telefoon zitten? Weet je hoeveel je nu op je telefoon zit? (dit kun je overigens makkelijk inzien op je telefoon) En nu je dit weet; wat wordt dan je nieuwe maximum? 
  Wil je gezonder eten? wat betekend 'gezonder eten' voor jou? 

  Zorg dus dat je het zo concreet mogelijk maakt en je zal zien dat het veel makkelijker is om je goede voornemens vol te houden en jouw doelen te behalen.