Het belang van mentale gezondheid

Het belang van mentale gezondheid

Het belang van mentale gezondheid

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl zijn we vaak gefocust op de fysieke inspanning en de resultaten hiervan. Maar minstens net zo belangrijk is onze mentale gezondheid. Want naast een fysieke gezondheid is het ook ontzettend belangrijk dat je mentaal goed in je vel zit. Mooi meegenomen is dat als je aandacht geeft aan jouw mentale gezondheid, dit je fysieke gezondheid ook ten goede komt. Met een gezonde geest voel je je lichamelijk sterker, is het makkelijker om in beweging te komen & gezonde keuzes in je eetpatroon te maken. Een lekker positieve spiraal dus!

Wat kan je doen om dit te bevorderen?

Een extra portie groente of fruit

Probeer (elke dag) een extra portie groente of fruit te nemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van voldoende vezels helpt bij het verminderen van depressieve gevoelens1. Goede bronnen van vezels zijn groente, fruit en noten. Benieuwd welk fruit & groente de meeste vezels heeft?

Vezelrijke voeding overzicht

Kom in beweging!

Wanneer je je inspant maken je hersenen o.a. endorfine, dopamine en serotonine aan. Deze neurotransmitters zorgen voor een gelukkig gevoel en verlagen je stressniveau. Dit merk je vaak al direct; heb je eerst geen zin om te gaan sporten, kom je al na een half uurtje bewegen opgewekter & voldaan thuis met een opgeruimd hoofd. Doordat je je focust op je beweging en/of ademhaling creëer je ruimte in je hoofd en doorbreek je piekergedrag.

Zorg voor een goede nachtrust

Voldoende slaap zorgt voor minder stress, een gelukkiger gevoel & meer energie. Probeer 2 uur voor het slapen gaan geen snacks of drankjes meer te nuttigen. Je lichaam moet dit ‘s nachts verwerken en dit gaat ten koste van de slaapkwaliteit.

Heb je vaak moeite met in slaap vallen of doorslapen? Dan kan het lonen om te zorgen voor een extra portie magnesium. Veel mensen weten dat magnesium goed is voor spieropbouw en veel sporters nemen om die reden een magnesiumsupplement. Wat men vaak echter niet weet is dat magnesium ook kan helpen bij slaapproblemen2.
Magnesium helpt om het lichaam en je hersenen te ontspannen. Daarnaast is er ook onderzoek gedaan naar het positieve effect van magnesium bij het verminderen van angst en depressie. Het zorgt voor een stabiele gemoedstoestand en houdt stress onder controle.

Positieve mindset

De manier waarop we denken en op die manier eigenlijk tegen onszelf praten heeft ontzettend veel invloed op je mentale gezondheid. Denk er maar eens over na: als jij de hele dag door moet brengen met die ene irritante collega ben je waarschijnlijk niet de vrolijkste en is je batterij compleet leeg aan het einde van de dag.

Je kan die collega niet wegtoveren, dus zal je om moeten leren gaan met jouw negatieve gedachten. Het is goed om te beseffen dat het jouw beleving is en om na te gaan wat jou op zo’n moment triggert. Zo voorkom je dat externe factoren jou onnodig energie kosten. Dit is iets wat je altijd en overal toe kan passen.

Kleine stapjes die je kan zetten om positiever te zijn:

  • Bedenk elke dag op een vast moment wat er die dag positief was. Dat kan al zoiets kleins zijn als een heerlijk herfstzonnetje
  • Beperk je nieuwsinname. Zet notificaties uit, bepaal 1 of maximaal 2 vaste momenten waarop je het nieuws leest en probeer eens een week lang je eerste nieuwscheck uit te stellen tot na 10:00 uur. Op die manier start jouw dag al niet gelijk met een lading negativiteit.
  • Ben je bewust van kleine overwinningen. Die geven je gelijk een boost om door te gaan voor de volgende ‘overwinning’. Ben je vandaag 5 minuten eerder opgestaan? Heb je voor het ontbijt al een glas water gedronken? Deze keer niet je oplader vergeten?
    Lekker bezig!

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om te werken aan je mentale gezondheid.
Wat doe jij om beter in je vel te zitten? Laat het ons gerust weten op Instagram! Zo helpen we elkaar steeds een stapje verder naar een gezonde levensstijl.

 


Bronnen;
1 Onderzoek MoodFood
2 PubMed Magnes. Res.