Je eet gezond en je sport een aantal keer per week, maar het lukt je maar niet om die extra kilo’s kwijt te raken. Hoe kan dat toch? Op het internet staan zoveel theorieën over hoe je moet, mag of kunt afvallen dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Wij hebben een lijstje voor je gemaakt met veelgemaakte fouten bij het afvallen, zodat je deze in de toekomst hopelijk kunt voorkomen.
Dieet versus levensstijl
Er is een verschil tussen het volgen van een dieet en het veranderen van je levensstijl en dat verschil is dat een dieet wordt gevolgd voor een korte periode, terwijl een levensstijl iets is wat je jezelf waarschijnlijk voor de rest van je leven ziet doen. Zo krijgen veel mensen die een crashdieet hebben gevolgd ook meestal twee keer zo hard hun verloren gewicht weer terug, al zal je dit niet onbekend in de oren klinken. Probeer haalbare doelen voor jezelf te stellen. Je kunt je veel beter focussen op een langzame verandering op de lange termijn dan op een snelle tool als een crash dieet of medicijnen voor op de korte termijn. Ontdek waar je blij van wordt, want zo hou je het veel langer vol.
Ontbijten
Het klinkt ideaal om je ontbijt over te slaan: je bespaart tijd in de ochtend, je krijgt zo makkelijk minder calorieën binnen en je kunt gelijk aan het werk. Helaas (of gelukkig) werkt het niet zo. Honderden onderzoeken hebben bewezen dat mensen die ontbijten een lichter gewicht hebben en het verliezen van gewicht langer vol kunnen houden. Daarbij verhoogt ontbijten je productiviteit en voorkom je de onnodige snack attack die je later in de ochtend zult krijgen. Ontbijt je wel, maar ga je om een uur of tien alsnog op zoek naar een snelle hap? Probeer dan meer vezels te verwerken in je ontbijt. Granen, fruit, noten en zaden zitten hier vol mee en zorgen ervoor dat je de hele ochtend gevuld blijft.
Snacken
Wie vindt zichzelf wel eens aan het werk met een zak vol zoutjes naast zijn laptop? Gedachteloos snacken gebeurt bij velen, maar goed voor ons lichaam is het niet echt. Nu is snacken zeker niet verkeerd maar probeer je snacks op z’n minst te plannen zodat je weet dat je iets in je mond gaat stoppen waar je lichaam blij van zal worden. Stop een appel in je tas of leg een zelfgemaakte granola reep klaar (check ons recept voor onze proteïne mango & kokos granola repen). Zo houd je je lichaam aan het werk en kun je gemakkelijk de zes tot acht uur durende gaten tussen je maaltijden in vullen.
Drinken
Veel mensen hebben moeite met het drinken van de aanbevolen twee liter water per dag, maar je hebt dit water echt nodig om calorieën te verbranden. Probeer jezelf aan te leren om altijd een flesje water bij je te hebben en die bij elke maaltijd leeg te drinken. Natuurlijk is het lekker om zo nu en dan voor een caramel latte macchiato en ’s avonds voor een wijntje of twee te gaan, maar sommige drankjes bevatten net zo veel calorieën als een complete maaltijd. De voedingsstoffen van een volledige maaltijd missen ze, dus het zou zonde zijn om op die manier dagelijks aan je caloriebehoefte te komen.
Before & after
Het internet staat vol met afbeeldingen van mensen die hun lichaam, dankzij een zeer strikt dieet, getransformeerd hebben naar het lichaam dat we altijd al hadden willen hebben. ‘-20kg in 3 months!’ en buikspieren dat je denkt van ‘en waarom zit ik ook alweer op mijn laptop en ben ik niet aan het planken in de sportschool?’ Wat je vaak niet ziet, is hoe deze mensen er zes jaar later uitzien. Een strikt dieet is niet vol te houden op de lange termijn. Een ‘-20kg in 3 years’ foto zou een beter voorbeeld zijn. Dat brengt ons weer bij het verschil tussen een dieet en een levensstijl. Kies voor de verandering op een langere termijn.
Focus op de ‘waarom’
Je zet een doel voor jezelf en dat is waar je voor gaat. Gezonder eten, meer sporten of misschien wil je wel vijf kilometer achter elkaar kunnen hardlopen. Uiteindelijk blijkt dat je dit helemaal niet vol kunt houden. In plaats van een doel te stellen en het daarbij te laten, kun je je focussen op de ‘waarom.’ Waarom wil je gezonder eten? Waarom wil je die vijf kilometer kunnen volhouden? Wat haal je er uit voor jezelf? Schrijf dit op voor jezelf en herinner jezelf eraan waarom je die kilo’s kwijt wil raken. Maak er iets leuks en positiefs van en ga ervoor!