Vitamine D3-tekort: zo kom je eraan, zo kom je ervan af!

Vitamine D3-tekort: zo kom je eraan, zo kom je ervan af!

Moe, lusteloos? Last van je spieren of gewrichten? Vaak verkouden? Niet iedereen weet dat een vitamine D3-tekort de oorzaak kan zijn. En dat de kans groot is dat je zo’n tekort ook hébt als je weinig buiten komt, geen vis eet en/of boven de 50 jaar bent. Snel de zon in dus. En bijslikken als dat niet elke dag lukt.

Waar is vitamine D goed voor?
Vitamine D krijgt steeds meer aandacht en dat is niet voor niets: veel mensen lopen risico op een vitamine D3-tekort. Oók in de zomer. Je hebt vitamine D hard nodig voor sterke botten en tanden, soepele spieren en een stevig immuunsysteem. Maar dat is min of meer oud nieuws. Een recente analyse van onderzoeken laat zien dat vitamine D ook de kans op griep, verkoudheid en andere luchtweginfecties verkleint. En er zijn steeds meer aanwijzingen dat vitamine D tegen nog veel meer beschermt. Van depressies tot diabetes, hoge bloeddruk en verschillende vormen van kanker. Een vitamine D3-tekort voorkomen is dus geen overbodige luxe.

Waar zit vitamine D in? En wat is het verband met vitamine D3?
De allerbelangrijkste – en allergoedkoopste – bron van vitamine D is de zon. Je huid maakt het zelf aan onder invloed van UV-licht. Maar ook voeding bevat vitamine D, want net als wij maken sommige dieren en planten het stofje aan in de zon. Waar zit vitamine D in? In voeding komt de ‘sunshine vitamin’ voor in twee vormen: vitamine D3 (cholecalciferol) en vitamine D2 (ergocalciferol). Vitamine D3 zit in dierlijke producten, vooral in vette vis. In wat mindere mate zit het ook in vlees, eieren en roomboter. Verder wordt het toegevoegd aan margarine, halvarine en bakboters. Vitamine D2, de plantaardige vorm van vitamine D, zit in bepaalde paddenstoelen. Ons lichaam neemt vitamine D3 beter op dan D2. Het is ook de vorm van vitamine D die je huid zelf aanmaakt met zonlicht.

Hoe kom je aan een vitamine D3-tekort?
Hoevéél vitamine D3 je aanmaakt in de zon, en of dat genoeg is, hangt onder meer af van je huidskleur en leeftijd. Mensen met een donkere huid maken minder vitamine D aan, en hebben dus eerder een vitamine D3-tekort, dan mensen met een lichte huid. Ook oudere mensen bouwen snel een tekort op. Daarom adviseert De Gezondheidsraad vrouwen boven de 50 jaar, mannen boven de 70 en iedereen met een donkere huid sowieso een vitamine D-supplement te gebruiken. ’s Winters én ‘s zomers. Heb je een lichte, jongere huid dan is de Nederlandse zon van maart tot oktober in principe sterk genoeg om een vitamine D3-tekort te voorkomen. Lekker naar buiten dus! Maar dan wel elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur, minstens een kwartier, en met hoofd en handen onbedekt. Lukt dat niet, of gebruik je zonbescherming? Ook dan is het advies om extra vitamine D te slikken. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Vitamine D3-tekort bij vegetariërs en veganisten
Hoe zit het dan met vitamine D3 in voeding, kun je daar een tekort niet mee aanvullen? Nee, de hoeveelheid vitamine D in eten is beperkt. Met alleen voeding kom je heel moeilijk aan je dagelijkse behoefte. Dat geldt helemaal voor vegetariërs en veganisten, want als je geen dierlijke producten eet, krijg je nauwelijks vitamine D binnen. Sommige paddenstoelen bevatten vitamine D2, maar dat neemt je lichaam minder goed op. Dus als je vegan of vegetarisch eet, niet elke dag genoeg buiten komt, en/of tot een van de andere risicogroepen behoort, is een vitamine D3-supplement zo goed als een must.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D?
De ADH voor vitamine D varieert van 10 microgram (=400 IU/International Units) tot 20 microgram (=800 IU), afhankelijk van de risicogroep waartoe je behoort. Die hoeveelheid is met name gebaseerd op het gunstige effect van vitamine D op de botten. Maar, zoals gezegd, zijn er inmiddels flink wat aanwijzingen dat vitamine D nog veel meer gezondheidsvoordelen biedt (o.a. bescherming tegen diabetes, depressie, kanker, luchtweginfecties). En daarvoor is een hogere dosering nodig. Omdat tevéél vitamine D ook niet goed is, heeft de Nederlandse overheid de maximale dosering vastgesteld op 75 microgram per dag (voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar). In andere landen, zoals de VS, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk, ligt de maximale dagdosis nog wat hoger.

De oplossing: een rijk gedoseerd, vegan supplement met onder andere Vitamine D3. 
Wil jij zeker zijn dat je genoeg vitamine D3 krijgt en profiteren van de gezondheidsvoordelen van vitamine D3? Oók als vegetariër of veganist. Dan is de immuniteitboost een aanrader. Dit is een betaalbaar 100% vegan vitamine-supplement. Hierin vind je naast vitamine D3 ook K2, zink, Vitamine C en Selenium. De combinatie van vitamine D3 en K2 zorgt er voor dat de vitamines nog beter door het lichaam opgenomen wordt.

Onze vitamine D3 is gemaakt van korstmossen (lichenen). Uniek, want 99% van de vitamine D3-supplementen op de markt wordt gefabriceerd van schapenwol, een dierlijk product. Plantaardige vitamine D-supplementen zijn er ook, maar dan op basis van het minder actieve vitamine D2. Korstmos als bron van vitamine D3 is een relatief nieuwe ontdekking. Het is een kleine plantensoort die kan overleven in extreme klimaten door de stapeling van nuttige voedingsstoffen, waaronder vitamine D3. Ons vitamine D3-supplement op basis van korstmos is ontwikkeld door Vitashine, expert in vegan vitamine D3, in samenwerking met Stirling University.