Etiketten lezen: zo doe je dat!

Wij van Naturall Pure gaan voor zo veel mogelijk 100% natuurlijk eten. Het komt echter nog wel eens voor dat we verpakte producten nodig hebben om bijvoorbeeld tijd te besparen of omdat het op dat moment even niet anders kan. Herkenbaar? In dit soort gevallen willen we nog steeds het beste voor ons lichaam, maar hoe weet je waar je naar moet kijken? Bij deze een kort lesje in etiketten (en dan bedoelen we natuurlijk etiketten lezen, hè).


Het goede woorden woordenboek
Wanneer je kiest voor verpakt voedsel, is het handig om te weten waar je naar moet kijken. Zie je woorden als gevriesdroogd, gekiemd of cold pressed op de verpakking staan? Dan zit je al in de goede richting.

Gedroogd / dried: Voor het drogen van voedsel geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het proces verloopt. Deze verhitting zorgt er helaas wel voor dat er veel voedingsstoffen verloren gaan. Een oplossing voor dit probleem is de droogmachine of dehydrator. Met dit apparaat kun je gemakkelijk zelf voedsel drogen. Omdat de temperatuur ingesteld kan worden tussen de 30 en 70 graden Celsius (afhankelijk van het merk), is de droogmachine ook geschikt voor het raw food dieet.

Gevriesdroogd / freeze dried: Bij het vriesdrogen van voedsel, wordt de temperatuur verlaagd tot wel -50 tot -80 graden Celsius. Vervolgens wordt, door middel van een verlaagde luchtdruk, het ijs verwijderd. Vriesdrogen betekent echter niet dat het product raw is. Veel gevriesdroogd voedsel wordt namelijk nog extra nagedroogd met behulp van hoge temperaturen. Deze manier van drogen, zorgt ervoor dat de smaak en textuur van het voedsel beter behouden blijft.

Gemalen / ground: Gemalen kruiden: niets mis mee! Let er wel op bij het kopen van gemalen producten dat er in principe maar één ingrediënt in hoeft te zitten, namelijk dat wat er gemalen is!

Gekiemd / sprouted: Sinds een paar jaar zijn gekiemde producten als brood helemaal hip. Het brood dat wij gewend zijn wordt gebakken van gemalen, droge graankorrels. Kiembrood daarentegen wordt gemaakt van graankorrels die eerst twee à drie dagen mogen kiemen. Vervolgens worden deze op een lage temperatuur gebakken tot een brood. Gekiemde granen bevatten meer mineralen en minder gluten dan gedroogde granen. Let op: dat iets gekiemd is, betekent niet dat het product 100% glutenvrij is!

Koudgeperst / cold pressed: Koudgeperst of cold pressed staat voor sapjes die, jawel, zonder enige vorm van verhitting gemaakt zijn. Deze manier van produceren zorgt ervoor dat er meer vitaminen en enzymen in het sap bewaard blijven. In tegenstelling tot bij gepasteuriseerde sapjes uit de supermarkt, worden er aan koudgeperste drankjes geen E-nummers toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.


Het lijstje van de wet Voedselinformatie
De Europese wet Voedselinformatie stelt eisen aan welke informatie er op de etiketten moet staan, zodat wij consumenten de juiste keuzes kunnen maken. Een van deze eisen is dat alle ingrediënten op volgorde van gewicht op het label moeten staan. Dit is een geweldige manier om te zien of het product bevat wat je nodig hebt. Staat dat wat je wil hebben vrij onderaan het lijstje? In dat geval kun je waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een ander product.

Wanneer je een simpel product als rijst koopt, zou het enige ingrediënt dan ook rijst moeten zijn. Daar hoeven niet nog vijf andere ingrediënten in te zitten.

Als je het ingrediëntenlijstje hebt afgewerkt en je weet wat het belangrijkste ingrediënt is van het product, is het tijd om te kijken naar de voedingswaarden. Ook daar kun je veel van leren.

Een van de eerste dingen om naar te kijken, is of de grootte van een portie gelijk is aan wat je ervan verwacht. Deze is namelijk naar de zin van de fabrikant gemaakt. Neem bijvoorbeeld een pot pindakaas: sommigen hebben genoeg aan een mespuntje, terwijl anderen drie keer zo veel pindakaas op hun broodje willen proeven. Een verpakt product kan er zo dus gezonder uit zien dan  dat het in werkelijkheid is.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vertelt je eigenlijk niet zo veel. Deze is gebaseerd op de inname van 2000 kcal per dag voor een gemiddelde volwassene, maar zoals je weet, is elk lichaam anders en niet iedereen heeft dus dezelfde caloriebehoefte.


De beruchte 0%
Is er in koeienletters 0% vet op de verpakking gedrukt? Dit betekent meestal dat het vet is vervangen door een ander (onnatuurlijk) ingrediënt. Kijk bijvoorbeeld eens op het label van een vetvrije saladedressing. Grote kans dat de eerste twee ingrediënten water en suiker zijn. Vet is je vriend, zoals we je al eerder vertelden in een artikel over waarom je niet bang hoeft te zijn voor vetten.

Niet alleen vet wordt vervangen voor andere ingrediënten. Ook de suiker in suikervrije koekjes zal een vervanger hebben. Dit hoeft niet altijd een chemische zoetstof te zijn. Staat er een suiker als kokosbloesemsuiker, stevia, ahornsiroop of melasse op de verpakking? Dan zit je vrijwel altijd goed. Maar wat misschien nog wel de belangrijkste regel is bij het kopen van verpakte producten, is dat wanneer je een naam niet herkent of überhaupt niet kunt uitspreken, het hoogstwaarschijnlijk niet de beste keuze is!

0
perfecte smoothie makenZien wij jou ook op de Vrij van Veggie Food Fair 2017?