Meet onze ambassadeur Thomas!

Als professioneel basketballer weet Thomas van der Mars (28) als geen ander dat natuurlijke voeding belangrijk is voor het herstel van het lichaam. Wij praatten met hem over plantaardig eten, dagelijks trainen en zijn eerste aanraking met basketbal.

“Ik heb gemerkt dat als je veel natuurlijke voeding binnenkrijgt, je beter herstelt”

Wanneer ben je begonnen met basketbal?

“Ik ben op mijn negende begonnen en ik ben nu achtentwintig. Hoe lang is dat? Negentien jaar alweer?! Mijn vader nam me ooit mee naar een basketbaltraining. Hij heeft vroeger zelf ook gebasketbald. Ik was toen meteen verkocht.”

Hoe combineerde je dit met school?

“Ik begon met drie keer in de week trainen en speelde dan een wedstrijd in het weekend. Toen ik zeventien was, speelde ik op nationaal niveau. Dan train je elke dag een keer. Los daarvan ging ik gewoon naar de middelbare school. Het was te combineren. Trainen deed ik ’s avonds en school had altijd de prioriteit.

Na mijn middelbare school ben ik aan de Erasmus universiteit gaan studeren in Rotterdam. Toen was ik nog steeds bezig met basketbal: nog steeds elke dag en nog steeds in het weekend een wedstrijd. Vervolgens werd er contact met mij gelegd voor een basketbalschool in Spanje. Daar ben ik naartoe gegaan. Je traint daar heel veel, om hopelijk een beurs te krijgen voor een school in de Verenigde Staten. Ik leefde acht maanden in Spanje toen ik de kans kreeg om naar Portland te gaan. Daar heb ik vier jaar lang een opleiding gedaan en gebasketbald. Die opleiding rondde ik drie jaar geleden af. Daarna heb ik in Estland bij de regerend landskampioen gespeeld. Daar speelde ik twee competities. De ene was de nationale, waarmee ik één wedstrijd per week speelde. Met de andere competitie, waar top teams uit Oost-Europa aan meededen, speelde ik ook een wedstrijd per week.  ”

En nu?

“Sinds augustus dit jaar speel ik bij Okapi Aalstar in België in de Euromillions Basketball Liga. Daarnaast basketbal ik sinds de zomer van 2016 in het Nederlandse team. Voor elk competitiemoment komen we samen en trainen we een aantal weken, om vervolgens de wedstrijden te spelen.”

Hoe zit een gemiddelde week er voor jou uit?

“Ik heb gemiddeld een dag per week vrij. Verder train ik een of twee keer op een dag. Als ik twee keer train, doe ik ’s ochtends aan gewichtheffen. Een training duurt gedurende het seizoen ongeveer anderhalf uur, omdat we onszelf niet te veel kunnen belasten. Aan het begin van het seizoen train ik meestal twee tot tweeëneenhalf uur.”

Hoe zorg jij ervoor dat jouw lichaam herstelt?

“Er zijn een aantal dingen die ik doe om te herstellen. Voor en na een training ben ik bezig met het losmaken van mijn spieren. Voeding is natuurlijk ook erg belangrijk. Daarom ben ik ook zo blij met Naturall Pure. Zij leggen de juiste nadruk op voeding. Ik heb gemerkt dat als je veel natuurlijke voeding binnenkrijgt waar weinig gekke dingen aan zijn toegevoegd, je beter herstelt. Dan voel je je beter, slaap je beter en bovendien is het gezonder voor je. Van die pieken en dalen heb ik bijna geen last meer. Al voor ik Naturall Pure gebruikte, was ik aan het experimenteren met voeding. Ik las veel, zocht informatie op over natuurlijke voeding en ik heb flink wat documentaires gezien. Nu eet ik zo veel mogelijk plantaardig.”

Hoe doen jouw teamleden dat?

“Mijn teamleden hebben niet per se dezelfde levensstijl. Er zijn er niet veel die veganistisch of vegetarisch leven, maar ik merk wel dat hoe ouder we worden, hoe meer we gaan letten op onze voeding. Er wordt steeds meer gekeken naar het binnenkrijgen van de juiste dingen.

Ik vind het leuk en interessant om een gesprek aan te gaan over voeding, maar het is niet zo dat ik mensen probeer te overtuigen van mijn visie. Ik heb gemerkt dat er een aantal discussies zijn waar heftig op gereageerd wordt en voeding is er daar één van, naast religie en politiek. Bij deze onderwerpen worden al snel de hakken in het zand gezet. Daarnaast kan ik alleen oordelen over wat voor mij werkt, maar ik ben blij dat ik erachter ben gekomen dat natuurlijke voeding zoveel met mij en mijn prestaties doet.”

0
Proteïnerijk yoghurt bessen ontbijteiwitshakes-en-poeders