Uitgelicht: vezels

Dat vezels gezond zijn, zul je ongetwijfeld al gehoord hebben. Dat veel mensen er te weinig van binnen krijgen misschien ook wel, maar wist je dat de gemiddelde Nederlander maar 18 tot 23 gram vezels per dag consumeert, terwijl dit er 30 tot 40 zouden moeten zijn? Heel zonde, want vezels doen zoveel goede dingen voor ons lichaam. Tijd om ze eens in het zonnetje te zetten.

Wat zijn vezels?
Vezels zijn natuurlijke suikers uit planten die moeilijk of niet verteerd kunnen worden. In tegenstelling tot gewone suikers, zijn deze suikers met elkaar verbonden door middel van een heleboel – laten we maar zeggen – knopen. Een touw met honderden moeilijke knopen is bijvoorbeeld zeer lastig uit elkaar te halen, net als dat deze suikers moeilijk verteerd kunnen worden. Zo kunnen ze dus ook niet gebruikt worden voor energie.

Maar wat hebben we er dan aan?
Veel. Het is bewezen dat vezels in het algemeen de kans op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker verlagen, maar er is meer dan dat. Zo heb je bijvoorbeeld oplosbare vezels, die zorgen voor een vermindering in de absorptie van cholesterol en de opname van glucose in het bloed versnellen. Door deze versnelling voorkom je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, wat vermoeidheid vermindert. Het andere, misschien wel grootste, voordeel van oplosbare vezels is dat deze, samen met water, veranderen in een soort jelly in je lichaam. Deze jelly laat je voller voelen, wat weer helpt bij het afvallen of behouden van het gewicht. Oplosbare vezels vind je vooral in haver, fruit, groenten en peulvruchten.

De niet-oplosbare vezels hebben ook zo hun pluspunten. Deze helpen vooral bij de stoelgang en weten zo lasten als aambeien en constipatie te voorkomen. Deze vezels zitten vooral in graan- en volkorenproducten, noten en zaden.

Hoe zit het dan met Naturall Pure en vezels?
Naturall Pure zit er vol mee! Zo bevat onze Vegan Coconut proteïne wel 4,6 gram vezels per serving, de Vanille proteïne 4,3 gram en de Chocolate proteïne maar liefst 5,6 gram, wat al 37% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een gemiddelde volwassene is. Die vezels komen onder andere uit het amandelmeel, de psyllium vezels en de chia- en sesamzaadjes.

Al zin in een vezelrijke snack of maaltijd? Check onze groene smoothie bowl dan even. Zo kom jij wel aan die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid!

0
waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-vettenperfecte smoothie maken