Waarom 100% natuurlijk zo belangrijk is.

Waarom 100% natuurlijk zo belangrijk is.

‘Ga voor onbewerkt voedsel. Laat de zakjes en pakjes links liggen en controleer de labels. Less is more.’ Deze uitspraken zullen je niet onbekend in de oren klinken. We weten allemaal dat kant-en-klaar voedsel niet goed voor ons is, maar op het moment dat we voor het schap staan, lijken we het vaak te vergeten. En wat is er dan precies zo gevaarlijk? Daar horen we dan weer weinig over.

Lege calorieën

Het is eigenlijk heel makkelijk. Bewerkt voedsel zit vol met ingrediënten die zijn toegevoegd om onder andere de houdbaarheid te rekken, maar die totaal overbodig zijn voor ons lichaam. Geraffineerde koolhydraten bijvoorbeeld. Een moeilijk woord, maar het betekent simpel gezegd dat het product zo veel bewerkt is, dat de meeste voedingsstoffen zijn verloren. Lege calorieën dus. Witte rijst, pasta en witte bloem zijn hier voorbeelden van. Glucose-fructosestroop (dat wat bijvoorbeeld koek, snoep en frisdranken zoet maakt) is ook zoiets: puur lege suikers.

Glucose-fructose-wat?

Maar wat is ‘bewerkt voedsel’? Waar ligt de grens? Eigenlijk is al ons eten bewerkt. Bij het schillen, snijden, kruiden en bakken van een aardappel, verander je de vorm, structuur en smaak. Maar er zit een verschil tussen dingen die mensen maken met hun handen en dingen die worden gemaakt door machines. Je kunt van mais zelf maismeel maken, waar je dan weer een tortilla van kunt creëren, maar je kunt geen glucose-fructosestroop maken zonder een laboratorium te hebben waar je chemische producten aan de maisstroop toe kunt voegen. Dat is namelijk hoe glucose-fructosestroop wordt gemaakt.

Of glucose-fructosestroop zo slecht voor je is, weten we niet precies. Gek genoeg is er niet bijzonder veel onderzoek naar gedaan. Maar dat de zoetstof weinig goeds doet voor je lijf, kunnen we wel stellen. Suiker is suiker voor je lichaam. Het gaat vooral om de hoeveelheid die je binnenkrijgt en hoe snel je lichaam dit verwerkt. Denk aan een sinaasappel waar je een hap van neemt, op kauwt en vervolgens doorslikt. En dat dan vergeleken met een glas sinaasappelsap. De suikers van de sinaasappelsap, vers of niet, gieren veel sneller door je lichaam.

Suikervrij? Niet voor mij

Maar wees alsjeblieft niet bang voor suikers. De laatste jaren wordt ons (helaas) verteld dat suiker niet goed voor ons is. Als reactie hierop werden de suikervrije en light producten op de markt gebracht. Om de zoete smaak in deze producten te behouden, zijn de suikers vervangen door chemische ingrediënten. Als ik uit eigen ervaring mag spreken, vult een suikervrij koekje voor mij veel minder dan een zelfgemaakt koekje met meergranen en agave siroop, melasse, stevia of een andere natuurlijke zoetstof. Zo krijg je toch die zoetigheid binnen, maar ook de juiste voedingsstoffen. En de suikers worden weer langzamer verwerkt door je lichaam. Daarbij is het veel leuker om zelf koekjes te bakken, toch?

Dus, waarom 100% natuurlijk? Omdat je weet wat je in je lichaam stopt. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat het voedsel met je lijf doet, want je weet dat het goed zit.

0
waarom-je-niet-bang-hoeft-te-zijn-voor-vetten