Waarom je niet bang hoeft te zijn voor vetten

De laatste jaren zijn we doodsbang gemaakt voor vetten, want vetten zouden dé oorzaak zijn van welvaartsziekten als obesitas en diabetes type 2. Fabrikanten speelden hier op in door vetarme en vetvrije producten op de markt te brengen. Om onze dagelijkse portie kwark toch nog binnen te krijgen, kiezen we nu liever voor de magere variant. Naturall Pure maakt juist gebruik van vetten in de proteïnepoeder. In dit artikel leggen we je uit waarom.

In plaats van vetten, zitten er suikers en andere chemische stoffen in onder andere die magere kwark verwerkt. Niet alleen krijg je zo die extra suikers binnen: het laat ook nog eens een hongergevoel achter. Ons lichaam heeft vet namelijk nodig om te kunnen blijven functioneren. Hoe dit kan?

Vet is een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Zo levert 1 gram vet maar liefst 9 kcal aan energie, terwijl eiwitten en koolhydraten maar de helft hiervan kunnen leveren. Wanneer ons lichaam die energie even niet gaat gebruiken, kunnen vetten makkelijk in grote hoeveelheden worden opgeslagen. Dat klinkt misschien als iets wat je niet zou willen, maar een reserve is juist belangrijk om te hebben in geval van ‘nood.’ Het kan zomaar gebeuren dat je een tijdje zonder eten komt te zitten, al is het maar in de file of een vertraagde trein, maar dan heb je in ieder geval een voorraadje.

Het voedingscentrum adviseert ons zo’n 20 tot 40% aan vet te consumeren per dag. Nu krijgen wij westerlingen al veel vetten binnen, maar dit zijn voornamelijk verkeerde vetten, transvetten genaamd. Fastfood, chips en tussendoortjes zitten vol met deze verkeerde vetten. Met welke vetten kunnen we ons lichaam dan wel blij maken? Denk hierbij bijvoorbeeld aan olijfolie, kokosolie, avocado’s, noten, notenpasta’s en zaden. Volle kwark en yoghurt niet te vergeten.

Vet doet meer dan ons lichaam voorzien van energie. Zo werkt vet als bouwstof voor lichaamscellen, beschermt ons voorraadje vetweefsel ons tegen de kou, helpt vet de darmen bij het opnemen van de vitamines A, D, E en K en worden er meer blije hormonen aangemaakt wanneer we gezonde vetten consumeren. Wist je trouwens dat vet ook belangrijk is voor een gezonde huid? Huidcellen hebben onverzadigde vetten nodig voor het vasthouden van vocht en dit vocht zorgt dan weer voor een huid zo zacht als die van een perzik.

Omdat wij iedereen deze gezondheidsvoordelen gunnen, hebben we die gezonde vetten verwerkt in Naturall Pure. Zo kun je onder andere noten en zaden als amandelmeel, lijnzaad en chiazaad op het ingrediëntenlijstje vinden. Het mooie van deze ingrediënten is dat zij voor extra vitamines en mineralen zorgen. En uiteraard zijn ze 100% natuurlijk!

0
10 weetjes over proteïnepoederUitgelicht: vezels